torsdag 12. maj 2022
ForsideFast ejendomEjendomsmæglereTrods høje priser, lavt udbud og købere: Boligejere holder på hjemmet

Trods høje priser, lavt udbud og købere: Boligejere holder på hjemmet

Opskriften på et godt boligsalg er der – men nyt sælgerbarometer fra YouGov for Home tyder ikke på, at køberne skal sætte næsen op efter et stort tag-selv-bord lige med det samme.

Store prisstigninger på boliger, et udbud banket i bund og godt med købere.

Det lyder som opskriften på et godt boligsalg, men boligejerne er tilsyneladende ikke sådan lige til at lokke med.

Kort fortalt er der ikke udsigt til et ekstra stort tag-selv-bord af boliger til køberne, der måtte drømme om dét, i den kommende tid trods de gunstige vilkår som boligsælger.

Faktisk er der lige nu lidt færre boligejere med salgsplaner end samme tid sidste år.

  • I en ny spørgeundersøgelse fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home lufter 12,3 % af landets boligejere, at de har planer om sælge boligen i løbet af det næste halve år.

Der er besvarelser fra i alt 2036 danskere over 18 år, heraf 1197 boligejere, i den repræsentative måling.

Interessant måling for boligmarkedet

– Målingen er særligt interessant, fordi den kommende tid er vigtig for udbuddet på boligmarkedet. Det er nu og de næste måneder, at mange boligejere inviterer de lokale ejendomsmæglere forbi til at give en salgsvurdering, og det betyder, at udbuddet til salg typisk stiger fra marts og frem til juni, siger Michael Dalsager, der er boligmarkedsanalytiker og senior kommunikationskonsulent i Home. 

  • For et år siden, januar 2021, var det 12,6 %, der var i gang med et salg eller gik i salgstanker.
  • Ifølge sælgerbarometeret, der gennemføres hvert kvartal, lå interessen for at sælge noget højere i oktober, nemlig 14,3 % af boligejerne.

Optimale muligheder for boligsalg

– Det er altså ikke ligefrem den varmeste hilsen til køberne, der er på udkig efter et nyt hjem eller et fritidshus, siger Michael Dalsager.

– Det giver noget nær optimale muligheder for dem, der går videre med planerne og ønsker at sælge nu. Der er god plads til deres bolig – og ikke så meget konkurrence fra andre boligsælgere., som når vi nærmer os påske.

  • De 12,3 % boligejere, der har salgsplaner, fordeler sig på de forskellige boligtyper.
  • Det er især interessen for at sælge villa, rækkehus og sommerhus, der er noget mindre end tidligere målinger.

Home-kædens tal viser også, at ejendomsmæglerne i starten af året har været på godt en femtedel færre salgsvurderinger end samme tid sidste år.

– Men – og det er vigtigt – vi ser et normalt sæsonhop efter nytår i interessen for at sælge , og vi giver omtrent lige så mange salgsvurderinger som efteråret 2021. Det tolker vi som et positivt tegn, siger Michael Dalsager fra Home.

To forklaringer på tendensen

Hvis interessen for at sælge hus, lejlighed og sommerhus viser sig at blive mindre i år, så er der flere forklaringer, mener Home.

Både 2020 og 2021 var historisk gode år for boligsalget med cirka 107.000 og 113.000 handler i de to år.

– Der skal jo en bolig til en handel, og vi har faktisk sat boliger til salg som aldrig før – med over 129.000 nye boliger på markedet i 2021. Det har bare ikke været nok til at vende faldet i udbuddet, der er dykket godt 3.000 på et år og er 25.000 lavere end for fem år siden, siger talspersonen fra Home.

Ifølge Home kan den mindre interesse skyldes, at der er forløst et ekstra stort boligbehov under coronaboomet – og ligeledes kan coronaoptimisme spille ind på, at vi i en periode har mindre behov for at gøre noget ved boligsituationen, når samfundet går imod mere normale tider – trods det aktuelle smittepeak.

Boligkøberne er der allerede

Boligkøberne er der fortsat, men de har også skruet lidt ned for planerne, viser køberbarometeret for 1. kvartal 2022. 12,7 % af danskerne svarer, at de har planer om at købe bolig, og mange er allerede aktive på boligjagten.

Nye ugetal fra Boligsiden viser, at salget af boliger i uge 3 er det bedste siden september.

Har du planer om at sælge din bolig?

Har du planer om at sælge bolig i løbet af de kommende seks måneder? 
Base: Har ejerbolig eller andelsbolig1197
Ja (NET)12,3%
  
Ja, hus/rækkehus5,3%
 
Ja, lejlighed4,7%
 
Ja, sommerhus/fritidsbolig1,4%
 
Ja, anden type bolig1,6%
 
Nej87,7%
  
Totalsum100,7%

Note: Samlet tal over 100 % skyldes enkelte boligejere skal sælge mere end en bolig. Der er besvarelser fra i alt 2036 danskere over 18 år, heraf 1197 boligejere, i den repræsentative måling, der er gennemført fra 3. – 7. januar.
Kilde: YouGov for Home, januar 2022

Foto: Home_Palle Peter Skov

ServiceNewshttps://servicenews.dk
ServiceNews.dk er skabt for at levere nyheder til og om servicevirksomheder i servicebranchen.

Servicevirksomheder kan finde og læse nyheder, se hvilke nye jobs der er blevet oprettet samt hvor og hvornår de næste arrangementer finder sted.

Servicevirksomheder der ønsker at blive medlem af ServiceNews.dk kan også selv udgive medlemsnyheder, lave jobopslag og oprette arrangementer.

Se mere her: Bliv medlem.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Mest populære

Nye kommentarer