torsdag 12. maj 2022
ForsideLiberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelserArkitektvirksomhederCorona har accelereret behovet for at gentænke det fysiske kontor

Corona har accelereret behovet for at gentænke det fysiske kontor

Corona-pandemien har gjort det tydeligt, at god arkitektur kan tilpasse sig nye behov. Mange virksomheder har ændret balancen mellem fysisk fremmøde og hjemmearbejde, og det giver behov for at indrette sig på en ny måde, hvis man vil skabe optimale og kosteffektive rammer på arbejdspladsen.

”Vi er blevet vant til en ny måde at arbejde på, og selvom de fleste er glade for at de igen kan møde op på kontoret, har både arbejdsgivere og ansatte fået øjnene op for fordelene ved en større grad af frihed i arbejdstid og -sted. Det stiller nye krav til vores kontormiljøer,” forklarer Mikkel Beedholm, der er kreativ partner i arkitektfirmaet KHR Architecture.

Da Corona-pandemien ramte, fik mange virksomheder travlt med at sende folk hjem og skabe afstand på den fysiske arbejdsplads. Der blev etableret ensretning, afspritningskrav og forskudte møde- og spisetid for at mindske udbredelsen af Corona-virus. Vi holdt virtuelle møder som aldrig før og udrullede hjemmearbejdspladser i et hidtil uset tempo.  

”Pandemien har virkelig gjort det tydeligt for virksomhederne, hvor hurtigt behovene kan ændre sig. Selvom det er på en trist baggrund, så er det for os arkitekter en god løftestang for at få formidlet et budskab, som på ingen måde er nyt: God arkitektur har en iboende robusthed, så bygningen bevares ikke bare i årtier, men helst i århundreder.”

”Hvis vi skal se på en bygnings bæredygtighedsprofil, er livstiden en helt afgørende parameter, som man ofte negligerer. Tænk på, hvor store økonomiske og miljømæssige omkostninger, der er ved at bygge nyt frem for at bevare og transformere.”

KHR Architecture er forankret i en nordisk designtradition, der har mennesket i centrum og derfor starter afdækning af de nye behov naturligvis med brugerne:

”Jeg vil klart anbefale at inddrage medarbejderne, hvis man vil forny sit eksisterende kontor eller planlægger at bygge nyt. Brugerinddragelsesprocesser er næsten altid en god idé, men i en tid som denne, hvor vi ved at tingene er i forandring, giver det ekstra god mening at få en forståelse for, hvordan medarbejderne bedst trives og arbejder effektivt.”

KHR Architecture med Mikkel Beedholm som chefarkitekt står bag kontorbyggeriet Østerport 2, der blev indviet sidste år midt under Corona. Byggeriet er designet før Corona, men gentænker alligevel det klassiske atriumkontor radikalt og er et godt eksempel på, at man kan komme langt med en grundlæggende god arkitektur.

”Det handler om at skabe en bygning, hvor det er rart at opholde sig og hvor flowet understøtter arbejdsgangene. Østerport 2 har lagt den ellers kedelige kontorkorridor ud i facaden og gjort den til et loungeområde, hvorfra alle har adgang til den gode udsigt. Det betyder også, at byen bliver beriget med bygningens indre liv på en helt anden måde, end de statiske skriveborde eller endda nedrullede gardiner, som man ofte ser i bybilledet.”

Fremtidens kontor kan have mange ansigter. Ekspertens anbefaling er derfor både at afdække brugernes forandrede behov, men også at være bevidst om, at nye venter lige om hjørnet, og dem skal den gode arkitektur også kunne imødekomme.

Læs mere om arkitektfirmaet KHR Architecture.

Foto: Adam Mørk for KHR Architecture

ServiceNewshttps://servicenews.dk
ServiceNews.dk er skabt for at levere nyheder til og om servicevirksomheder i servicebranchen.

Servicevirksomheder kan finde og læse nyheder, se hvilke nye jobs der er blevet oprettet samt hvor og hvornår de næste arrangementer finder sted.

Servicevirksomheder der ønsker at blive medlem af ServiceNews.dk kan også selv udgive medlemsnyheder, lave jobopslag og oprette arrangementer.

Se mere her: Bliv medlem.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Mest populære

Nye kommentarer