søndag 25. september 2022
ForsideServicebranchenRengøringsfolk og vagter klarede sig godt igennem Coronakrisen

Rengøringsfolk og vagter klarede sig godt igennem Coronakrisen

Behovet for ekstra grundig rengøring og vagter til at holde styr på covid-restriktionerne betød, at rengøringsfolk og vagter var efterspurgte i 2020. Begge brancher øgede omsætningen i 2020 på trods af, at Corona-pandemien medførte omkostningstab i mange serviceerhverv.

Da hele landet lukkede ned i foråret 2020 på grund af Corona-pandemien, fik mange danske virksomheder sig en økonomisk mavepuster. Samlet set tabte de danske virksomheder 130 milliarder kroner i omsætning, og det gik særligt udover virksomheder, der arbejder med kultur, luftfart og rejser.

Men ikke alle brancher blev ramt lige hårdt, og flere brancher oplevede ligefrem vækst i omsætningen i 2020. Det gælder blandt andet for både rengørings- og sikkerhedsbranchen, som formåede sidste år at øge sin omsætning sammenlignet med 2019. Det viser årsrapporten, som DI Service netop har udgivet.

Rengøringsbranchen havde en stigning i omsætning på 300 millioner kroner og oplevede dermed en større vækst end året før. Her steg omsætningen i branchen blot med 100 millioner kroner. I 2020 var hele den samlede omsætning i rengøringsbranchen på 18,9 milliarder kroner.

Sikkerhedsbranchen oplevede en fremgang på 220 millioner, så den samlede omsætning for branchen i 2020 blev 4,92 milliarder kroner.

Årsagen til væksten er paradoksalt nok Corona-pandemien, de mange restriktioner og kravet til højere hygiejne.

“Under en sundhedskrise, hvor ordentlig hygiejne er vigtigere end nogensinde, er behovet for blandt andet professionel rengøring steget. Ligeledes er private sikkerhedsvagter i stigende omfang ansat til at holde vagt ved COVID-19-telte landet over,” siger branchedirektør i DI Service Jakob Scharff i rapporten.

Behov for arbejdskraft

Selvom omsætningen steg, var der faktisk 1.300 færre fuldtidsbeskæftigede i rengøringsbranchen i 2020 end i 2019.

Over hele servicesektoren var der en nedgang i beskæftigelsen fra 2019 til 2020. Det er første gang siden finanskrisen, at det samlede antal af fuldtidsansættelser faldt i forhold til året før. Men samtidigt angav mange servicevirksomheder gennem hele 2020, at de manglede arbejdskraft.

Det gælder især i rengøringsbranchen, hvor efterspørgslen på rengøring faktisk har været så høj, at rengøringsvirksomheder gennem hele Corona-nedlukningen har angivet, at de mangler arbejdskraft. Det skyldes især, at det har været svært at ansætte udenlandske medarbejdere.

“En af forudsætningerne for vækst og fremgang i servicebranchen er blandt andet adgangen til udenlandsk arbejdskraft. Andelen af beskæftigede, med anden etnisk herkomst, er næsten dobbelt så stor i servicebranchen, som på det private arbejdsmarked,” siger Jakob Scharff fra DI Service.

Derfor var den store Corona-udfordring for eksempelvis rengøringsfirmaerne ikke så meget at arbejdspladser, skoler og institutioner blev lukket ned. Udfordringen var at få hænder nok til gøre ekstra godt rent, da pandemien krævede, at der skulle gøres ekstra godt rent over hele landet.

Så da landegrænserne lukkede, og det blev sværere for arbejdskræften at bevæge sig, kunne servicevirksomhederne mærke, at de manglede arbejdskraft.

Optimisme i branchen

Overordnet set har hele servicebranchen faktisk oplevet en samlet fremgang i omsætning på 3,1 procent. Det betyder, at hele servicebranchen nu omsætter for 172 milliarder kroner.

Problemet er bare, omsætningen har fordelt sig meget ujævnt. Detailhandelen oplevede eksempelvis en fremgang i omsætningen på 6,3 procent, hvilket svarer til 23 milliarder kroner. Men kultur, fritid og anden service oplevede en tilbagegang på 23,3 procent, og hoteller og restauranter tabte samlet set 36,4 procent af omsætningen.

Der er dog stadig optimisme at spore blandt virksomhederne. En rundspørge i DI’s Virksomhedspanel viser, at det blot er omkring hver 7. virksomhed, som forventer at komme svækket ud af Corona-krisen. Og hver 3. virksomhed forventer tværtimod at komme styrket ud af Corona-krisen, og lige under halvdelen af virksomhederne forventer, at man vil ligge på omtrent det samme niveau som før krisen.

ServiceNews
ServiceNewshttps://servicenews.dk
ServiceNews.dk er skabt for at levere nyheder til og om servicevirksomheder i servicebranchen.

Servicevirksomheder kan finde og læse nyheder, se hvilke nye jobs der er blevet oprettet samt hvor og hvornår de næste arrangementer finder sted.

Servicevirksomheder der ønsker at blive medlem af ServiceNews.dk kan også selv udgive medlemsnyheder, lave jobopslag og oprette arrangementer.

Se mere her: Bliv medlem.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Mest populære

Nye kommentarer