torsdag 10. oktober 2024
ForsideAndre serviceydelserAndre organisationer og foreningerVi har længe advaret om risikoen for virusmutation i landbrugsdyr

Vi har længe advaret om risikoen for virusmutation i landbrugsdyr

Vegetarisk Forening skriver i en pressemeddelelse, at de længe, og med henvisning til forskere og FN-rapporter, har advaret om risikoen for at virusser muterer i den intensive produktion af dyr – også i Danmark.

Den danske mutation af virus i minkproduktionen er ikke overraskende, men en forventelig konsekvens af Danmarks intensive dyreproduktion, mener Dansk Vegetarisk Forening (DVF).

“Danmark er det land i verden, som har den højeste animalske produktion per indbygger. Når man samler tusindvis af landbrugsdyr på meget lidt plads, bliver det alletiders yngleplads for virusser. Dels fordi virusser her kan springe nemt fra dyr til dyr, dels fordi dyrenes immunsystemer svækkes, når de lever under stress”, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

“Vi har længe forsøgt at gøre opmærksom på den generelle risiko ved mutation af virusser i intensiv produktion af dyr. Det har hele tiden været åbenlyst, at det kunne ske i Danmark”.

Vegetarisk Forenings generalsekretær har siden statsministerens nedlukning i marts blandt andet skrevet kronikker og kommentarer i Berlingske, Jyllands-Posten og Avisen Danmark. Desuden har DR faktatjekket påstandene med to førende danske forskere og efterfølgende bragt et indslag i Deadline med andre forskere. Endvidere har foreningen delt opslag og videoer på de sociale medier, som er blevet set af mange hundrede tusinde danskere.

Det grundlæggende problem er den intensive produktion af dyr, men DVF’s fokus har været på kødproduktionen, fordi denne ifølge FN’s miljøprogram er den primære faktor bag risikoen for epidemier.

“Vores fokus har været kødproduktionen, fordi det især er den intensive produktion af grise og kyllinger, som forskerne er bekymrede for. Og det er stadig den risiko, som bekymrer forskerne mest fremadrettet. Eftersom grise kan bære virusgener fra både fugle og mennesker, frygtes det, at en fugleinfluenza med høj dødelighed en dag muterer via svineproduktionen til at kunne smitte mellem mennesker.”

Foreningens formidling af sammenhængen mellem intensiv produktion af dyr og mutation af virusser er baseret på FN-rapporter og anerkendte forskere, og på foreningens hjemmeside er der links med kilder. Alligevel har generalsekretæren oplevet stærke reaktioner fra politikere, som blev fortørnede over DVF’s formidling, foruden mange vrede kommentarer på foreningens Facebookside.

“Vores formidling har været saglig og kildebaseret. Vi håber, at den aktuelle situation giver anledning til selvransagelse, og at vi nu kan få en alvorlig debat om fremtiden for den intensive produktion af dyr i Danmark”, siger DVF’s generalsekretær.

Dansk Vegetarisk Forening startede tidligere på året en underskriftsindsamling for, at politikerne skal gøre mere for at forebygge fremtidige epidemier i Danmark via landets landbrugs- og fødevarepolitik, miljø- og klimapolitik og sundhedspolitik.

“Vi løber store risici ved at have et samfund med så stor og intensiv en produktion af dyr. Desuden er det hverken godt for klimaet, miljøet eller dyrene”, slutter generalsekretæren.

Lidt mere om Dansk Vegetarisk Forening

DVF blev stiftet den 11. december 1896 under navnet Dansk Vegetarianerforening. Nogle få år senere skiftede foreningen navn til Dansk Vegetarisk Forening. I 1950erne ændrede foreningen atter navn, nu til Dansk Vegetar- og Råkostforening, og i 1980erne til Dansk Vegetarforening.

Fra 1. januar 2017 er foreningen vendt tilbage til det navn, som den har haft gennem det meste af sin historie: Dansk Vegetarisk Forening (DVF).

DVF var hjemsted for veganere, længe før ord som veganer og vegansk blev opfundet, ligesom DVF var hjemsted for råkostspisere, længe før raw food blev et moderne koncept.

Foreningen har altid favnet mennesker, som i forskellig grad har spist vegetarisk. Nogle spiste udelukkende planteføde, andre spiste også æg og mælkeprodukter, og endelig var der dem, som spiste lidt kød, men overvejende vegetarisk og sympatiserede med foreningens formål.

DVFs første formand var daværende kommunelæge i København, Dr. Michael Larsen, som senere skrev bogen Naturhelbredelsen, der er én af den danske vegetariske litteraturs absolutte klassikere. Dr. Michael Larsen grundlagde senere en fond, som DVF i dag administrerer, Dr. Michael Larsens Vegetariske Børnefond.

I årene 1899-1900 blev der udgivet et blad, Vegetarianeren, under redaktion af bl.a. den kendte vegetariske læge Dr. Carl Ottosen, som i 1898 havde grundlagt firmaet Nutana, der producerede vegetariske fødevarer. (I dag er Nutana et brand under Urtekram.) Fra 1907 genopstod bladet under navnet Solblink – Tidsskrift for Naturlig Livsførelse, og nutidens medlemsblad er en fortsættelse i lige linje fra dette.

Fra 1907 er netop medlemsbladene langt den bedste kilde – for lange perioders vedkommende den eneste kilde – til foreningens mangeårige historie.

Interessen for DVF’s historie er stigende, og vi er ved at indscanne alle vores gamle medlemsblade. Historikere har i bl.a. en kronik i Politiken og en artikel i Weekendavisen omtalt den vegetariske bevægelse og DVF’s rolle i samfundet i begyndelsen af 1900-tallet.

ServiceNews
ServiceNewshttps://servicenews.dk
ServiceNews.dk er skabt for at levere nyheder til og om servicevirksomheder i servicebranchen.

Servicevirksomheder kan finde og læse nyheder, se hvilke nye jobs der er blevet oprettet samt hvor og hvornår de næste arrangementer finder sted.

Servicevirksomheder der ønsker at blive medlem af ServiceNews.dk kan også selv udgive medlemsnyheder, lave jobopslag og oprette arrangementer.

Se mere her: Bliv medlem.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Mest populære

Nye kommentarer